BÖLCS MONDÁSOK - IRODALOMTERÁPIA

Irodalomterapia

2023. november 23. csütörtök, 18 óra

A tartalmas életről - irodalomterápiás foglalkozás Szász Éva vezetésével a könyvtárban
Idei tematikus irodalomterápiás foglalkozás sorozatunk 4. alkalmára is szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a zsámbéki könyvtárba.

MOTTÓ:
„Mindig velem legyen a nevetés!"
(Kierkegaard 19.sz.)

"Ha szemrevételezzük az életünket, eszünkbe jut-e a nevetés?

A humor és az irónia sok bánatot közömbösíthet, rendszerint segít feldolgozni a történteket. Akiben ez a képesség megvan, aki mosolyogni képes a nehézségeken, az szerencsés ember. Mindannyian azok lehetünk, csak kreatív módon át kell formálni teremtő gondolatainkat.

A tartalmas élet feltétele: az odafigyelés, a megélés tudatossága, a hit a jócselekedetekben.

Tartalmasan élni viszont annyit jelent, hogy arra törekszünk, hogy minél többet láthassunk a világból, és életünket kézbe véve, lehetőségeink szerint próbáljuk azt alakítani.
Célokat tűzzünk magunk elé, és igyekezzünk azokat minél szélesebb spektrumban megvalósítani.
Minden élet és minden nap értékes, ezt erősítsük meg egymásban!

Napi gondjainkra, bajainkra közösen keressük a megoldást; vágyainkat, álmainkat osszuk meg egymással. Ha együtt olvassuk a régi írásokat, bölcs tanácsokat, olyan új értelmezéseket fedezhetünk fel, amely egyedül nem jutna eszünkbe. Életünk történéseiben ne a rosszat vegyük észre, hanem azt hogy a látszólagos rossz milyen jó irányba terelt/vagy terelhet minket. Ehhez nyújt segítséget ez a következő irodalomterápiás foglalkozás.

A foglalkozásokon több könyvet használunk, elsősorban a következőket: Tatiosz: Életbölcsességek (Kassák Kiadó 2001), Az út bölcsessége (Kassák Kiadó 2003), A tudás fénye által (Kassák Kiadó 2015), A boldog élet titka (Kassák Kiadó 2001). "

Szász Éva