Csoportfoglalkozások, szakkörök

CSOPORTFOGLALKOZÁSOK, SZAKKÖRÖK

A művelődési ház minden hétköznap reggel 8 órától este 8 óráig, hétvégén a rendezvények időtartama alatt várja vendégeit változatos programjaira.
 
Az intézmény működésének gerincét - a műsorok és rendezvények mellett - a rendszeres csoportfoglalkozások, tanfolyamok, klubok és szakkörök, valamint a művészeti csoportok tevekénysége jelenti.
 
Aki szórakozásra, tartalmas kikapcsolódásra, jó társaságra vágyik, biztosan talál magának alkalmat a kellemes időtöltésre a művelődési házban!


SPORT, MOZGÁS

Baranta - az ifjúsági házban
A baranta a kilencvenes évek óta formálódó magyar harcművészeti stílus. A mozgásanyag kialakításában fontos szerepet játszanak a régi fegyveres- és eszközös harci táncok. Sajátossága, hogy nem csak küzdősport, hanem speciális, értékközpontú nevelési és közösségformálási rendszer, éppen ezért elsajátítását már gyermekkortól érdemes elkezdeni. Edzések minden csütörtökön 16 órától vannak az Ifjúsági Házban.
Foglalkozásvezető: Andrási István, Tel.: +36 30 453 9426, Email: isiandrasi@gmail.comKagami Ryu
Tanulj japán hagyományokon alapuló, személyiség fejlesztő harcművészetet a zsámbéki művelődési házban! Edzések minden csütörtökön 18-20 óra között a Harcművészek a Gyermekekért Alapítvány mestereinek vezetésével.
Csapatvezető edző:Kárpáti György, Tel.: +36 20 379 2217, Email: k.44gyorgy@gmail.comTabata
Intenzív edzésforma, melyet egy japán orvos, Dr. Izumi Tabata fejlesztett ki.
Előnye, hogy nem időigényes, viszont rendkívül hatékony. 20 másodperc rendkívül intenzív mozgás és 10 másodperc szünet váltogatja egymást. A hétfőn, szerdán és csütörtökön 19-20 óra között tartott foglalkozásokra bejelentkezés szükséges.
Edző: Angyalfi Marcsi, Tel.: +36 20 928 8547, Email: angyalfimaria@gmail.comTai Chi - az ifjúsági házban
A tai chi relaxációs rendszer, meditációs mozgás és harci művészet. Noha Európában viszonylag újnak számít, Kínában évszázadok óta művelik. A Tai Chi jótékony hatásai: megnyújtja és rugalmasabbá teszi az izmokat, ízületeket, növeli az állóképességet és a test oxigén-ellátottságát. Az idegrendszer sejtjei megerősödnek, az idegpályák kitisztulnak. Jobb testtartás alakul ki. Nő az érzékenység testünk történéseivel szemben. Koncentrációt kíván, így erősíti az összpontosító-képességünket. Feloldja az elmét akadályozó lelki blokkokat. Kiegyensúlyozottá, magabiztossá tesz. Edzések minden csütörtökön 18.15 órától vannak.
Foglalkozásvezető: Beyer Gertrúd, Tel.: +36 30 201 7349, Email: amethyst977@gmail.comJÓGA CSIBA GABIVAL
Ülő munkát végzel? Sportolsz, de nem nyújtasz eleget? Sokat stresszelsz?
Szeretnéd jobban érezni magad a bőrödben? Szeretnél feltöltődni?
Gyere, jógázz velünk a művelődési házban!
IDŐPONT: hétfő 17.30-19 óra
BEJELENTKEZÉS SZÜKSÉGES!
Tel.: +36 30 390 6371, Email: csiba_gabriella@yahoo.com

PILATES
Gerinc-, ízületi, szülés és sportsérülések utáni rehabilitáció, tartásjavítás, hát, gerinc, boka, térd, könyök, váll fájdalmak megszüntetése a gerincet stabilizáló izmok erősítésével és rugalmasságuk fejlesztésével. Somogyi Mariann nemzetközi pilates oktató óráira szerdán 10 órától, pénteken 16-17 óra között várja az érdeklődőket a művelődési házban.
Bejelentkezés, bővebb információ: somogyimariann9@gmail.com , Tel.: +36 20 354 7104

SZENIOR TORNA
Átmozgató, kímélő torna és jó közösség várja az idősebb generációt a belső egyensúly elérése érdekében.
Csenger-Zalán Kincső szenior óráit minden pénteken 16 órától tartja a művelődési házban.
Tel.: +36 20 337 9508


TÁNC

Hip-Hop tánc
A YOUNITY Dance Company táncoktatói színes táncórákkal és profin megszervezett közös programokkal dobják fel a gyerekek mindennapjait, például a tánciskola saját workshopjaival, évzáró gálával és nyári táborokkal. Különböző továbbképzéseken vesznek részt, hogy minél több stílust és új impulzust tudjanak továbbadni a tanítványoknak. Táncórák kedden és csütörtökön 16-18 óra között.
Iskolavezető: Dér-Uhlar Barbara, Tel.: +36 30 726 4083, Email: barbiuhlar@gmail.comSENIOR TÁNC ÉS ÖRÖMTÁNC
A Senior Tánccsoport egyesületi formában működik és az idősebb korosztály számára biztosít rendszeres testmozgást a test és a lélek egészségéért. Látványos és igényesen kivitelezett tánckoreográfiákkal szívesen és gyakran szerepelnek városi ünnepélyeken, kulturális rendezvényeken, valamint saját szervezésű gálaműsorokon. A senior táncpróbák hétfőn és kedden 16-18 óra között az Ifjúsági Házban, az örömtánc próbák szerdán 16 órától a művelődési házban vannak.
Egyesületi elnök, csoportvezető, oktató: Zirkelbach Éva, Tel.: +36 20 544 7262, E-mail: ezirkelbach66@gmail.comTársastánc és versenytánc
A Zsámbéki Tánc Sport Egyesület szervezésében évtizedek óta működik táncoktatás gyerekek és felnőttek részére, kezdő és haladó szinten egyaránt. A táncórák hétfő és pénteken vannak. Új kezdeményezés a kedd délutáni "just dance" foglalkozás, melynek során klasszikus társastánc elemek felhasználásával szólóban is táncolható koreográfiákat gyakorolnak.
Egyesületi elnök: Kemény Imre, Tel.: +36 20 492 4253 , Email: zsambekitse@gmail.comNÉPTÁNC

Höcögő Néptánccsoport
A tánccsoportot, melynek tagjai a magyar népzene és néptánc hagyományait ápolják, a környező falvak fiataljai alapították 1988-ban. Népszerű közreműködői a környék rendezvényeinek, de rendszeresen megfordulnak Erdélyben és Németországban is. Két saját rendezvényük  a Romtemplomnál megrendezett „Nyakas Néptáncgála”, és a „Höcögő Karácsony”. Egyesületi formában működik. Próbáikat változó napokon, heti egyszer, esténként tartják.
Csoportvezető: Kollár Ilona, Tel.: +36 30 6519120, Email: hocogo@freemail.huLochberg Tánccsoport - az ifjúsági házban
A Lochberg Regionális Tánccsoport és Ifjúsági Kulturális Egyesület 2003. október 3-án alakult meg Zsámbékon, tagjai közt nagyon sok környékbeli fiatallal. Jelenleg 50 fő táncol 3 korcsoportban. Céljuknak tartják a sváb hagyományok őrzését és rendezvények szervezését. Évente kb. 40-50 fellépésük van szerte az országban és külföldön. A csoport tagjai pénteken  18-20 óráig tartják próbáikat.
Csoportvezető: Fuchs Sandra: +36 30 738 9056, Email: lochberg@citromail.hu,  szandra.fuchs84@gmail.comGYEREKEKNEK

Baranta - az ifjúsági házban
A baranta a kilencvenes évek óta formálódó magyar harcművészeti stílus. A mozgásanyag kialakításában fontos szerepet játszanak a régi fegyveres- és eszközös harci táncok. Sajátossága, hogy nem csak küzdősport, hanem speciális, értékközpontú nevelési és közösségformálási rendszer, éppen ezért elsajátítását már gyermekkortól érdemes elkezdeni. Edzések minden pénteken 16.30-tól vannak az Ifjúsági Házban.
Foglalkozásvezető: Andrási István, Tel.: +36 30 453 9426, Email: isiandrasi@gmail.comKagami Ryu
Tanulj japán hagyományokon alapuló, személyiség fejlesztő harcművészetet a zsámbéki művelődési házban! Edzések minden csütörtökön 18-20 óra között a Harcművészek a Gyermekekért Alapítvány mestereinek vezetésével.
Csapatvezető edző:Kárpáti György, Tel.: +36 20 379 2217, Email: k.44gyorgy@gmail.comDajkamesék
Lévai Tímea és Poppre Ádám színész-zenész házaspár, jól ismerik a kisgyermekek lelkivilágát, hiszen nekik is 3 gyermekük van. Varázslatos zenés-mesés foglalkozásaik a legkisebbeknek /0-4 év/ szólnak, akik Édesanyjuk ölében élvezhetik a foglalkozásokat minden hétfőn 10 órától.
Bővebb információ: Tel.: +36 20 431 1968, Email: kapcsolat@levaipoppre.huHip-Hop tánc
A YOUNITY Dance Company táncoktatói színes táncórákkal és profin megszervezett közös programokkal dobják fel a gyerekek mindennapjait, például a tánciskola saját workshopjaival, évzáró gálával és nyári táborokkal. Különböző továbbképzéseken vesznek részt, hogy minél több stílust és új impulzust tudjanak továbbadni a tanítványoknak. Táncórák kedden és csütörtökön 16-18 óra között.
Iskolavezető: Dér-Uhlar Barbara, Tel.: +36 30 726 4083, Email: barbiuhlar@gmail.comUkulele oktatás
Az ukulele egy húros hangszer, tulajdonképpen a gitár kicsi, négyhúros változata. Sokan mint hawaii gitárt ismerik, hiszen a polinéz szigetvilág kedvelt hangszere. Aki szeretne megtanulni ukulelén játszani, annak azzal a jó hírrel szolgálhatok, hogy Zsámbékon él egy ukulele tanár, aki James Hill módszerével oktatja nálunk az érdeklődő gyerekeket és felnőtteket, hétfőnként 16 órától.
Oktató: Schäffer Zsolt, Tel.: +36 70 612 5737, Email: tanuljukulelezni@gmail.comSakk szakkör
A sakk perzsa eredetű táblajáték két személy részére, és egyben sportág is.  A világ egyik legnépszerűbb játéka. Fejleszti a memóriát, a stratégiai gondolkodást és a probléma megoldó képességet. Türelemre, önuralomra tanít.
A foglalkozásokra csütörtökönként 17 órától Pregitzer György sakkoktató várja a gyermekeket.
Jelentkezés, bővebb információ: Tel.: +36 20 665 9464, Email: muvhaz@zsambek.huTársastánc és versenytánc
A Zsámbéki Tánc Sport Egyesület szervezésében évtizedek óta működik táncoktatás gyerekek és felnőttek részére, kezdő és haladó szinten egyaránt. A táncórák hétfőn, szerdán és pénteken vannak. Új kezdeményezés a kedd délutáni "just dance" foglalkozás, melynek során klasszikus társastánc elemek felhasználásával szólóban is táncolható koreográfiákat gyakorolnak.
Egyesületi elnök: Kemény Imre, Tel.: +36 20 492 4253 , Email: zsambekitse@gmail.comKLUBOK

Zsámbéki Filmklub
A klub vezetője olyan filmekből válogat, melyek jó alkalmat adnak a beszélgetésre. A vetítések után egy csésze finom tea mellett megosztjuk egymással benyomásainkat, gondolatainkat, közösségben dolgozzuk fel a látottakat, így nem csak egy filmélménnyel gazdagodunk... A vetítések általában havonta, a hónap első csütörtök estéjén 18 órakor várják az érdeklődőket, de az időpontok változhatnak, ezért érdemes az "aktualitások" menüpontban tájékozódni.
Klubvezető: Makray Krisztina, Tel.:+36 20 483 8752, Email: makray.krisztina@gmail.comNyugdíjas klub
A Zsámbékon és környékén élő szépkorúak számára nyújt közösségi, társasági alkalmakat. A minden 2.hétfőn 14 órától megtartott klubfoglalkozásokon kívül a tagok saját szervezésű rendezvényeiken együtt ünneplik a Nőnapot, az Anyák Napját, az Idősek Napját, a Karácsonyt és megemlékeznek a névnapokról is.
Elnök: Torma Andrásné, Tel.: +36 20 353 7966, Email: fojtklari@citromail.huZsámbéki Öko Műhely
"Várunk a Zsámbéki Öko Műhelybe, ha szeretnéd, hogy háztartásod, lakhelyed, "zöldebb", a Föld pedig a mostani gyerekek számára is élhető legyen majd; ha vannak kérdéseid a témában, vagy tudásod, amit szívesen megosztasz; ha érdekelnek a helyi, vagy környékbeli környezetbarát hírek, programok, lehetőségek; ha szívesen beszélgetsz, gondolkozol, cselekszel együtt hasonló gondolkodású emberekkel!" A csoport találkozói, programjai, előadásai változó időpontokban kerülnek megrendezésre, melyekről az "aktualitások" menüpontban érdemes tájékozódni.
Klubvezető: Varga Ágnes, Tel:. +36 20 257 8139, Email: vargagnese@gmail.comSZAKKÖRÖK

A Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával 2 különböző szakkör is működik intézményünkben.

Csipkeverő szakkör
„A csipke a textilművesség királynője, amely szépségével megmutatja a dolgos kezek ügyességét, és a készítők kitartó türelmét.” Mátray Magdolna
Szakköri foglalkozások minden 3. csütörtökön 17.30-20.30 óráig.
Szakkör vezető: Vonsik Zsuzsa, a Csipkekészítők Országos Egyesületének elnöke, Tel.: +36 30 381 7675, Email: vonsikzsuzsa@gmail.comKosárfonó szakkör
A kosárfonás a fa megmunkálásának egyik legősibb szerkezeti formája. Története a legrégibb időkig nyúlik vissza és valamilyen formában (az alapanyagtól függően) szinte minden népnél jelen van. A közösségi fonó alkalmak, ahová bármikor be lehet kapcsolódni, minden pénteken 18-20 óráig.
Szakkör vezető: Fenyvesi Attila, Tel.: +36 30 432 5270, Email: aszterzomanc@gmail.comÉNEK, ZENE

Keszkenő Népdalkör
A Zsámbéki Keszkenő Népdalkör Zsámbék legrégebben működő hagyományőrző művészeti csoportja. 1971-ben alakult, azóta játszik fontos szerepet a település életében. A 2004-től egyesületi formában működő szervezet a magyar népdalkincs ápolását és bemutatását tartja legfontosabb feladatának. A próbák hétfőn 18 órától vannak.
Csoportvezető, egyesületi elnök: Sztankovics Judit, Tel.: +36 20 359 0403, Email: szeszta@szeszta.huUkulele oktatás
Az ukulele egy húros hangszer, tulajdonképpen a gitár kicsi, négyhúros változata. Sokan mint hawaii gitárt ismerik, hiszen a polinéz szigetvilág kedvelt hangszere. Aki szeretne megtanulni ukulelén játszani, annak azzal a jó hírrel szolgálhatok, hogy Zsámbékon él egy ukulele tanár, aki James Hill módszerével oktatja nálunk az érdeklődő gyerekeket és felnőtteket, hétfőnként 17 órától.
Oktató: Schäffer Zsolt, Tel.: +36 70 612 5737, Email: tanuljukulelezni@gmail.comEGYÉB

BABÁS ÉS VÁRANDÓS ANYAKÖR
Stegena Kitti zsámbéki dúla havonta egy szerdán 10:00-11:30 óra között tartja foglalkozásait a művelődési házban.
Befogadó, megtartó, gyógyító tér megteremtésével várja a kapcsolódásra, gondjaik megosztására, feltöltődésre vágyó mamákat és babáikat.
BEJELENTKEZÉS: anyakeszul.kitt@gmail.com, Tel.: +36 30 439 7579


Cserkész őrsgyűlések
"A Pátyi Keresztyén Ifjúsági Csapat (PáKICs) 2006 őszén alakult, amikor néhány lelkes református és katolikus fiatal elhatározta, hogy a cserkészet mintájára csapatot alakít. Csapatunk 2015 tavaszán belépett a Magyar Cserkészszövetségbe, így immár nem csak tartalmában, felfogásában, hanem hivatalosan is cserkészcsapattá vált. Nevünk: 1020. PÁKICS Cserkészcsapat lett. Céljaink, módszereink híven követik a cserkészet alapítója, Lord Baden-Powell által meghatározott rendszert, amelyet olyan egyéniségek is hitelesítettek, mint Sík Sándor, Karácsony Sándor, gróf Teleki Pál.
A Pátyi Keresztyén Ifjúsági Csapat egy olyan gyermek- és ifjúsági szervezet, amely legfőbb céljának tekinti a gyermekek és fiatalok keresztyén értékek szerinti nevelését, magyarságtudatukban való megerősítését, természet iránti tisztelet kialakítását illetve az életben szükséges gyakorlati ismeretek átadását."
Az egyesület a cserkész őrsgyűléseket az Ifjúsági Házban és a művelődési házban tartja korcsoportonként, hetente több alkalommal.
Bővebb információ: Kollár Tamás, Tel.: +36 20 358 6458, +36 20 347 9453, Email: tamas.pakics@gmail.com


Gyógynövény klub
Változó időpontokban jelentkezik foglalkozásaival a Szabó Mária és Stegena Kitti szakmai vezetése mellett újra indult a nagysikerű gyógynövényklub "herbakaland" címen.
Mottó: "Használjuk Isten patikáját épülésünkre, szépülésünkre, családunk, bőrünk, hajunk táplásására és legfőképpen egészségünk védelmére!"
Bővebb információ: Stegena Kitti, +36 30 439 7579, Email: stegenakitti@gmail.com


KRESZ oktatás, autós iskola
A KRESZ-oktatásnak régi hagyománya van intézményünkben, ugyanis a művelődési ház közel harminc éve nyújt otthont a vezetés elméletével ismerkedők számára. Szeretettel várja az autózásra vágyó helyi és környékbeli fiatalok jelentkezését az ABC Autósiskola.
Iskolavezető: Szűcs Lajosné, Tel.: +36 30 933 5885, Email: abc.autosiskola@gmail.com